ÅYBB

ÅYBB – Åsenhöga Youth Brass Band

Redan på 70-talet startades den första ungdomsorkestern i Åsenhöga. Brassbandet, eller Musikkåren som vi hette på den tiden, hade varit igång några år och vi tyckte att det var dags att starta en musikkår för nybörjare. Namnet blev Minikåren och ledare var David Perch, Conny Svensson och Anna Palmquist (Kristoffersson) . Redan första året kom ett 10-tal nya unga musikanter och sedan har allt bara fortsatt.

Minikåren blev Minibrasset och 2006 bildades ÅYBB – Åsenhöga Youth Brass Band. Vi hade då ett nästan komplett ungdomsbrassband och den första konserten hölls den 1 oktober i Åsenhöga kyrka. Den var i samband med en kväll som anordnades av ”Världens Barn”.

AYBB_2015_1

I princip tillkommer nya musikanter varje år. Man börjar som regel i 4:an med att spela i den kommunala musikskolan, och redan efter ett halvår är det dags för debut i ÅYBB.

ÅYBB har ställt upp i Svenska Brassbandfestivalen, varje år sedan 2005 och vunnit Minibrassdivisionen 8 gånger.

ÅYBB består idag av 23 unga musikanter varav 7 åker från Hillerstorp varje vecka. Ledare för ÅYBB är Olof Forsberg och Lillemor Wickström.

ÅYBB är en del av Åsenhöga Missionsförsamlings ungdomsarbete och vi ser detta som ett jättebra sätt att engagera ungdomar. Med musiken väcks intresset för församlingen och för vissa har det blivit en väg till en naturlig kristen tro.

ÅYBB har varje år, mer eller mindre, varit väl representerat på SMM:s Sommarmusikskola i Hjortsberga och 2015 är inte mindre än 19 unga musikanter anmälda till lägret. Ett läger som är oslagbart på många sätt. Massor med nya kompisar och man tar enorma musikaliska steg under den där veckan.

Till hösten 2015 planeras en resa till Norge med ÅYBB. Där hoppas vi få träffa norska brassungdomar och bi ännu mer inspirerade att gå vidare på den musikaliska banan.