Historik

Åsenhöga Brass Band

Åsenhöga är ett litet samhälle i Gnosjö kommun i Småland. I själva byn bor det drygt 200 personer, men tillsammans med ett antal småbyar runt omkring är vi väl bortåt 5-600 personer som räknar oss som Åsenhögabor.

Åsenhöga är en liten fin by som ligger cirka 300 meter över havet. Mitt i byn ligger Åsenhöga Missionskyrka där Brassbandet har sin hemvist. Brassbandet har en viktig funktion i församlingen och ÅYBB – Åsenhöga Youth Brass Band är en del av ungdomsarbetet som drivs av Equmenia.

Allt som allt är vi cirka 50 personer i åldrarna 10 år och uppåt som spelar brassband i Åsenhöga.

Här berättar vi lite om höjdpunkterna under respektive år:

Årtal Historik
1962 Församlingen beslutar att bilda en hornmusikkår för att, som det står i protokollet: ”hitta en verksamhet som kan vända sig till ungdomar i 15-18-årsåldern. Man hade tröttnat på blockflöjtsorkestern och ville nu gå vidare. Sigvard Larsson med rötter i Frälsningsarmén och välkänd brassprofil i dessa bygder, anställdes som ledare och efter ett halvår var det premiär.
1967 5-årsjubileum med bl.a. Musikmästare Eric Jehrin som gästdirigent.
1970 Sigvard Larsson slutade som ledare och Musikkåren dog så sakteliga ut.
1973 Ett gäng ungdomar under Olof Forsbergs ledning fick frågan att spela ett par stycken på SMU:s vårfest. Så blev det och av en slump hade Musikkåren startats igen. Ett 10-tal musikanter, varav ett par från ”den gamla tiden” drog igång och började träffas på torsdagskvällarna.
1976 Första övningshelgen. Tillsammans med Hestra Musikår repade vi en helg på Gullbrannagården.
1977 Musikresa till Sunne i Värmland. Övningshelg på Munkaskog utanför Habo, och konsert i Hestra med Göteborgskören Choralerna som huvudnummer.
1978 SMM:s musikkonsulent Lars-Gunnar Björklund besökte oss en helg i februari och det var ett nervöst band som tog emot denne gigant. Minikåren (senare Minibrass och numera ÅYBB) startades på initiativ av David Perch. Ledare var också Anna Palmquist (Kristoffersson) och Conny Svensson. Detta innebar 15 !! nya musikanter under ett år.
1980 Återigen övningshelg tillsammans med Hestra Musikkår. Janne Sjönneby var årets gästdirigent.
1981 ”Stockholmsturné” med besök i Ekensbergskyrkan där vi lyssnade på otroliga Solna Brass. Övningshelg med Rolf Johansson.
1982 Stor 20-årsfest med jubileumskonsert. Ur programmet: Impromptu och Lindum Suite. Bland gästerna Sigvard Larsson, Gunnar Björkborg och en massa föredettingar. Sju Åsenhögabrassare på Hjortsbergalägret.
1983 Resa till Vimmerby . Minibrasset firar 5-årsjubileum.
1984 Första julkonserten i Åsenhöga kyrka.
1985 Resa till Falun där vi besökte vår förra solohornist Ulla-Marie Henricson (numera Gunner). Musikfrågan – populär musiktävling arrangeras för första gången i Missionskyrkan.
1986 Flera tunga resor: Länghem, Jönköping, Stockholm och Bohus-Björkö.
1987 Englandsresa nr 1 – ”London here we come!” Oj vilken vecka! Övningar med Roland Cobb, Musikalen Chess, Boosey & Hawkes, Nationals i Albert Hall och mycket mycket mer. Veckans överraskning: Prästen i St Matthews Church råkade känna en gammal brassdirigent vid namn Harry Mortimer, och undrade om vi ville att mr Mortimer skulle komma och titta in och repa med os lite. Harry Mortimer kom två gånger och vi fick träffa denna legend. Vilka svenska band har spelat under ledning av Harry Mortimer? Troligen inte många…
1988 Gotlandsresa under Midsommarhelgen. 75 deltagare från Åsenhöga!!
1989 Första ”Sommarkonserten” i Åsenhöga kyrka.
1990 Englandsresa nr 2 – Roland Cobb igen, Nationals igen, St. Albans igen, men resans överraskning: VI spelade på en ”Harvest festival” i St Mathews Church. Bland gästerna: Prinsessan Diana…
1991 Resa till Vilhelmina och Storuman. Lång bussresa men otroligt kul resa, men scooter och renskav och en massa annat. Konsert i Saxnäs kyrka. Vilken utsikt.
1992 30-årsjubileum.
1993 Resa till Bergen i Norge, 17 maj.
1995 Deltog i Stora Blåsarträffen i Växjö. Övningshelg på Visingsö.
1996 Göteborgsresa. Konsert i Bor, samt medverkan i radiogudstjänsten på Annandag jul.
1997 Medverkade i Svenska Missionskyrkans generalkonferens i Stockholm.1998
1998 Brassed Off! Vi tog filmen till biografen i Gnosjö. Resa till Göteborg och Donsö. Konsert med Per Ivarsson. Brassfest i Arken i Värnamo. Var detta månne upptakten till att Svenska Brassbandfestivalen så småningom flyttades till Värnamo?
1999 Englandsresa nr 3 – besökte Mamma Mia, Boosey & Hawkes, St Matthews Church igen, Albert Hall igen, Roland Cobb igen…men han hoppade av i sista minuten. Övningshelg med PK Svendsen. Anordnade Åsenhöga-Fest med bl.a. ko-bingo!
2000 Malmö Brass Bands besökte Åsenhöga och framförde ”The Cry of the Wikings” under ledning av Ray Farr. Deltog i SMM:s Blåsarträff i Linköping.
2001 Ställde upp i Svenska Brassbandfestivalen för första gången.
2002 40-årsjubileum. Resa till Österrike. Uppskattad ”Kulkonsert” i Åsenhöga skola. Seger i B-Gruppen i Svenska Brassbandfestivalen! Dubbla julkonserter.
2003 Gemensamt rep med Grimethorps Colliery Band från England i Jönköping, samt förband till konserten med Grimethorpe. Resa till Skåne. 3:a i B-gruppen.
2004 Övningshelg med Tom Brevik. Jordskredsseger i B-Gruppen i Värnamo! Torsby Brass besökte oss.
2005 Roger Webster som gästsolist! Tom Brevik var tillbaka. Spelning i Kinnarps Arena (HV-Timrå). 4:e plats i B-Gruppen. Minibrass vann!
2006 Deltog i SMM:s Blåsarträff i Linköping. Tom Brevik kom tillbaka och genomförde individuellt projekt. ÅYBB startades och vann Minibrassklassen förkrossande. Brassbandet slutade 3: i B-Gruppen.
2007 Konstaterar att vi har 50 musikanter igång i 3 olika orkestrar. Göteborg Brass Band gav konsert i Åsenhöga, under ledning av Nicholas Childs. Minibrass vann igen. ÅYBB blev 4:a i C-Gruppen och Brassbandet 3:a i B-Gruppen.
2008 Vår nya kyrka invigdes. Resa till Bialogard i Polen. Ställde upp med tre orkestrar i Värnamo. Minibrasset vann! ÅYBB vann! Brassbandet vann! = Grand Slam! Black Dyke Band spelade i vår nya kyrka! Vilket år!
2009 Richard Marshall – Principal i Black Dyke som gästsolist. Brassbandet ställde upp i Elitdivisionen och slutade på 6:e plats. ÅYBB blev 4:a och Minibrasset vann igen. Flesland Musikklag med Patrik Randefalk kom på besök.
2010 Radiogudstjänst. Deltog i SMM:s Blåsarträff i Jönköping där vi fick ta hand om lördagskvällens festkonsert tillsammans med Bodekull Jazz Orchestra. Ordnade Sommarmusikskola i Åsenhöga. 3:a i division 1 och 3:a i Minibrass.
2011 Söderkåren gästade oss. Deltog i Fyrverkerifestivalen i Halmstad. ÅYBB vann minibrassklassen. Stockholmsresa med spelning i Immanuelskyrkan.
2012 50-årsjubileum med stor fest i dagarna två. Gästsolist: Per Ivarsson. Resa till England för deltagande i Whit Friday March Contest…..Fantasiskt! Repade i Black Dykes replokal i Queensbury. Resa till Stockholm till Söderkåren. Minibrass vann igen.
2013 Konsert med Isabella Lundgren. Gästdirigent Patrik Randefalk fördes oss till seger i division 1
2014 Göteborgsresa. Windcorp Brass Band besökte oss. Livgardets Dragonmusikkkår besökte oss, och som om inte det var nog: The Cory Band – Världens högst rankade band kom till Åsenhöga. Oförglömlig brassgudstjänst under ledning av Phil Harper. Patrik Randefalk var tillbaka. 2:a i divisiion 1 men Minibrass vann.
2015 Ny resa till England för att delta i Whit Friday Marches. Fantastiskt igen!
2016 The Cory Band kom till Sverige igen. Den här gången till Lilla Brassfestivalen. Vilket band!! I september anordnade vi en stor auktion och loppmarknad för att samla pengar till vår reskassa. Den inbringade cirka 80 000 kr. Både ÅYBB och Brassbandet kammade hem silverpokaler i årets Brasstävling. VI hade ännu ett finbesök i Åsenhöga: De regerande norska mästarna Eikanger-Björsvik Musikklag.
2017 Resurgam stod åter på notställen på Långfredagen och det är alltid lika mäktigt att spela detta mästerverk. Sommar- och julkonserterna var helt fullsatta och i Brassbandstävlingen blev det jordskredsseger med Lund och Malmö med 3 resp 4 poäng efter.
2018 I samband med att församlingen bytte namn till Equmeniakyrkan Åsenhöga tog vi fram en CD-skiva från årets sommarkonsert. Denna såldes till förmån för byggnadskassan och inbringade en god slant. En 2:a-plats i årets brasstävling efter Lund, men vi la beslag på alla andra priser i division 1. The Cory Band kom tillbaka till Åsenhöga och gav en otrolig brassgudstjänst med bl.a. Resurgam på programmet. Ett minne för livet. Inte mindre än 9 nya musikanter. 5 från ÅYBB och 2 som flyttade hem, 1 som kom tillbaka efter barnafödande och en Hillerstorpare som anslöt.
2019 Resor till Stöpen i Västergötland samt till Bohus-Björkö. Återigen fullsatta sommar- och julkonserter. En 3:e plats i Brasstävlingen efter Malmö och Lund. Finbesök igen: Philip Cobb och GWO-Göteborg Wind Orchestra gav konsert i Åsenhöga kyrka. Mycket som var roligt men allt det roliga överskuggades av att Lillemor Wickström avled efter en lång tids sjukdom. Hon lämnar ett enormt tomrum efter sig.